Přeskočit na hlavní obsah

Koupili jsme ZOO | We Bought a ZOO [65%]


Koupili jsme ZOO
http://www.csfd.cz/film/286858-koupili-jsme-zoo/
http://www.imdb.com/title/tt1389137/
USA 

We Bought a Zoo


  • SK název 

    Kúpili sme ZOO

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 12.04.2012 Bontonfilm
V kinech SR od: 12.04.2012 Tatrafilm


Režie: Cameron Crowe
Scénář:  Aline Brosh McKenna a Cameron Crowe
Hudba: Jon Thor Birgisson
Hrají: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones, Angus Macfadyen, Elle Fanning, Patrick Fugit, John Michael Higgins, Carla Gallo, Stephanie Szostak, Kym Whitley, Peter Riegert, Desi Lydic, Benjamin Mee, Lily Rains


Komedie / Drama / Rodinný | USA, 2011, 124 min

A máme tu další snímek založený na skutečné události. Cameron Crowe nepatří mezi ty režiséry, na jejichž další snímek byste se netrpělivě třepali třičtvrtě roku před premiérou. Taky jich zase tolik za svoji kariéru nenatočil. Co ovšem jeho filmům upřít nejde je to, že se vždy jedná o poměrně zajímavou podívanou kterou jednoduše zvládá s přehledem odvyprávět. Od jeho posledního snímku Elizabethtown však uplynulo už dlouhých sedm let. Letos hlásá návrat s adaptací knihy, která je autobiografickým záznamem skutečného příběhu Benjamina Mee. Pokud tedy chcete vidět, jak publicista k zoologické zahradě přišel, Koupili jsme ZOO je právě pro vás. 

Benjamin Mee si prožívá těžké období. Před půl rokem jeho žena podlehla nemoci a on musí nyní vychovávat dvě děti sám od sebe. Je to pro něj těžší o to více, že ačkoliv je to již půl roku do doby, kdy jeho žena zemřela, stále se přes to ani zdaleka nepřenesl. Ani jeho děti. Rozhodne se tedy pro razantní změnu, která má pomoci celé rodině dát se zase dohromady a jednou provždy se přenést přes tuto tragickou událost. Při hledání nového ideálního domova pro sebe a děti, kde by mohli začít znovu od začátku narazí na jeden krásný dům na venkově a ihned se do něj zamilují. Má to však jeden háček. K domu patří stará nefunkční ZOO s lidskými i zvířecími obyvateli. Benjamin, který měl rád odjakživa dobrodružství, se rozhodně dům i přes toto břemeno koupit a znovu rozjet kdysi populární atrakcí pro návštěvníky.    

Již poslednímu počinu tohoto režiséra byla vyčítána silná vyumělkovanost a snaha o lidský příběh každého z nás. Tady to není jiné. Na ploše dvou hodin  totiž divák dostane poněkud rozpačitý úvod, který ještě víc přiškrtí první momenty na vesnické ZOO, kde jednoduše rozvoj charakterů nefunguje a chování. V momentě kdy se postavy dostávají do bližšího kontaktu sice tenhle element zmizí, nicméně pachuť zůstává. Samozřejmě, je tu výrazná snaha o vytvoření feel good filmu který u nás zvláště na jaře jednoduše nemůže neuspět (chytré nasazení do kin u tuzemského distributora). Tato snaha se podaří snímku prodat téměř bez problému. Pokud máte rády klasické příběhy změň sám sebe, uvědom si co máš a získej zpět svoji rodinu, nemůžete tady šlápnout vedle. Problém ovšem bude fakt, že i když všechno na plátně funguje dobře a divák se raduje společně s postavami, pořád tomu něco chybí. 


Co se týče formální stránky, není téměř co vytknout. Příjemná, ne příliš výrazná hudba dokresluje jinak barvitý obrázek venkovské ZOO se všemi radostmi a strastmi které to obnáší. Možná bych mohl vyčíst jednu nebo dvě chyby v castingu ale to by bylo ode mě spíše jen hledání zbytečných chyb. To co snímek slibuje od začátku totiž bez problému plní. Nečekejte dokonalou záležitost s existencionálním přesahem. Koupili jsme ZOO je jednoduše to, co byste čekali. Tedy přímočarý příběh, který sleduje klasické žánrové kličky a uhání k předvídatelnému konci. 

Zamrzí možná až příliš okaté skákání z dramatu do absurdní komedie a až příliš velké spoléhání na ohrané témata, nicméně vadit vám to nejspíše nebude. Koupili jsme ZOO je proto tedy ideálním rodinným filmem, který do poslední kapky prodává dobrou náladu. Pokud tedy hledáte nenáročnou zábavu, která nabízí vše tak jak by mělo být, je to právě film pro vás. 

Benjamin si koupil ZOO. Cameron Crowe servíruje vcelku originální zápletku ve více než osvědčeném balení.  Příjemná pohodovka nenabízí sice nic moc navíc, nicméně svojí funkci filmu po kterém vám bude dobře plní bezpochyby. Fajn hudba a zpracování na jedné straně, menší zádrhely v castingu a scénáři na straně druhé. 
Hodnocení: 65%



Koktejl :
33 % Rodina
34 % Zoo 
33 % Matt Damon

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous